ZAVAROVANJE V ČASU PROMETNE NESREČE

Ko pride do prometne nesreče v kateri ste vi ali ostali udeleženci utrpeli telesne poškodbe ali pa je prišlo do poškodovanja osebne stvari, je pomembno, da obstaja zavarovanje za to nesrečo.
Prometne nesreče niste povzročili, bili pa ste poškodovani

Če ste bili poškodovani v prometni nesreči kot voznik, sovoznik, sopotnik, pešec, motorist, kolesar, udeleženec na rolerjih, z rolko ali na kakršenkoli drugi način, pri tem pa nesreče niste povzročili, pomeni da nastopate v prometni nesreči kot oškodovanec.

Povzročitelj nesreče vam je dolžan povrniti povzročeno škodo po Obligacijskem zakoniku, v primeru, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

 • v prometni nesreči vam je nastala premoženjska ali nepremoženjska škoda,
 • škoda vam je nastala zaradi nedovoljenega ravnanja povzročitelja ali njegove stvari,
 • če za nedovoljeno ravnanje odgovarja povzročitelj in
 • obstaja vzročna zveza med nedovoljenim ravnanjem povzročitelja in vašo škodo.

V kolikor niste prepričani ali so v vašem primeru izpolnjeni vsi pogoji za nastanek odškodninske obveznosti povzročitelja škode vprašajte za nasvet.

Kot oškodovanec ste upravičeni zahtevati povrnitev škode od povzročitelja za škodo zaradi:

 • posledic telesnih poškodb, ki ste jih imeli med zdravljenjem,
 • neugodnosti, ki ste jih doživeli med zdravljenjem,
 • vaših duševnih posledic med zdravljenjem in po njem,
 • duševnih posledic ob smrti bližnjega v prometni nesreči ali težki invalidnosti,
 • zmanjšanja vaših splošnih življenjskih sposobnosti po zdravljenju,
 • doživetega strahu v nesreči in pri zdravljenju,
 • skaženosti na vašem telesu, ki je nastala v prometni nesreči,
 • stroškov vašega zdravljenja,
 • stroškov izvedeniških mnenj cenilcev,
 • stroškov vaših prevozov na zdravljenje,
 • nakupa zdravil za vaše poškodbe,
 • škode na vašem vozilu,
 • izgube na vašem dohodku v času zdravljenja,
 • poškodovanja vaših osebnih stvari v prometni nesreči.

Verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki vas skrbi, da boste s svojo zahtevo po povrnitvi vaše škode povzročitelja spravili ob neugoden finančni položaj. Naj vas to ne skrbi. Vsak lastnik motornega vozila (avtomobila, motorja, tovornega vozila, priklopno vozilo itd.) je namreč dolžan imeti po Zakonu o obveznih zavarovanjih v prometu sklenjeno pogodbo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO zavarovanje). Obveznost za povrnitev vaše škode bo tako prevzela zavarovalnica.

Vendar je na tem mestu potrebno omeniti, da so zavarovalnice organizacije, ki so usmerjene k ustvarjanju dobička. Zato vam zavarovalnica v vašem škodnem primeru ne bo pomagala pri zaščiti vaših interesov in iskanju najboljših možnosti za izplačilo denarnega povračila. Pomagal vam bo le vaš odvetnik.

Pri vaši presoji o tem, do katerega povračila škode in posledic ste upravičeni v primeru vaše prometne nesreče vprašajte za nasvet.

Vašo prometno nesrečo je povzročil neznani voznik

Minimalni delež nesreč v prometu letno pripada nesrečam, ki jih povzročijo vozniki z nezavarovanimi vozili in neznani vozniki. Če vas je poškodoval voznik, ki svojega vozila nima zavarovanega ali več, če je povzročitelj iz kraja vaše nesreče pobegnil, ste se za presojo odgovornosti nastale škode znašli pred kompleksnejšim postopkom.

Za več informacij o tem kako lahko uveljavljate odškodnino pri nesreči z nezavarovanim ali neznanim vozilom vprašajte za nasvet.

Ste povzročitelj prometne nesreče in ste se pri tem tudi poškodovali Zagotovo vam je neprijetno in ste obremenjeni, če ste eden tistih, ki so nenamerno povzročili prometno nesrečo. Za prometno nesrečo je največkrat kriva prevelika hitrost, utrujenost na cesti, razmere v prometu, na katere nimamo vpliva kot so dež, poledica, nevzdrževano cestišče, divjad na cesti itd. Doleti nas v trenutku nepazljivosti.

Kljub neprijetnemu občutku ste primerno poskrbeli zase in za ostale udeležence v prometu že s tem, ko ste vaše vozilo pred nesrečo zavarovali. Dejstvo je, da obstaja velika verjetnost, da je v prometni nesreči lahko poškodovanih več udeležencev hkrati. Dalje ste z vašim ustreznim ravnanjem ob nesreči primerno zavarovali vas in vaše soudeležence.

Ali ste po prometni nesreči ustrezno ravnali lahko preverite tukaj.

V večini primerov povzročitelji prometnih nesreč lahko utrpijo primerljive telesne poškodbe kot ostali udeleženci prometne nesreče. Tudi za vas kot povzročitelja prometne nesreče je pomembno kako ravnate, saj so posledice prometnih nesreč lahko dolgotrajne tudi za vas.

Povračilo škode povzročitelju prometne nesreče je vedno odvisno od dodatnega zavarovanja, ki je sklenjeno na vozilu, s katerim je povzročitelj povzročil prometno nesrečo.

V kolikor želite izvedeti ali ste kljub povzročeni prometni nesreči upravičeni do povrnitve škode vprašajte za nasvet .