PORAVNAVA IN ODŠKODNINAPORAVNAVA IN ODŠKODNINA

Zaščitite svoje pravice: Pomagali vam bodo strokovnjaki
Vaša pravica je, da ste seznanjeni z vsemi postopki in pravicami, ki jih imate kot poškodovanec ali poškodovanka, v trenutkih ko to najbolj potrebujete. S tem lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju neprijetnih posledic takoj po poškodbi, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. O tem kakšne pravice imate kot poškodovanec ali poškodovanka nas vedno lahko vprašate za nasvet.
Vprašajte za nasvet
Pomagali vam bodo strokovnjaki

Če ste bili poškodovani in so vam zaradi poškodbe ostale fizične, psihične ali finančne posledice verjetno razmišljate o tem kako boste raziskali vaše pravice in ukrepali. Sprašujete se ali ste upravičeni do odškodnine in kdo vam bo poravnal odškodnino. Spretna izterjava odškodnine je v takšnih trenutkih ključnega pomena. Smiselno jo je zaupati odvetniku ali odvetnici, ki ima s tem največ izkušenj. 

Možnosti, da pridobite informacije je veliko, vendar poskrbite, da boste dobili prave informacije. Najpomembnejše za vas je, da razumete v kakšnem položaju nastopate kot oškodovanec ali oškodovanka in kdaj vam pravzaprav pripada odškodnina oziroma denarno nadomestilo.

Prejeti odškodnino za utrpele posledice vaše nezgode ne pomeni neizogibno tega, da na sodišču vložite tožbo proti povzročitelju vaše nesreče ali proti subjektu, ki je odgovoren za vašo nezgodo. Tožba je običajno zadnja stopnja, ki se jo boste poslužili le v primeru, če odgovorni za vašo poškodbo ne bo prevzel odgovornosti za povzročitev vaše nezgode ali v primeru, da boste ocenili, da je vaša odškodnina prenizka glede na utrpele posledice.

Poravnavo lahko pri reševanju odškodninskih primerov uredite tudi izvensodno. Izvensodna poravnava predstavlja sporazumni znesek višine denarnega nadomestila ali denarne odškodnine, ki jo je odgovorni pripravljen izplačati oškodovancu. V večini primerov obveznost za izplačilo odškodnine prevzame zavarovalnica. Takšna poravnava je sicer pogojena s tem, da ima povzročitelj nezgode sklenjeno zavarovanje za odgovornost. Pri cestnem prometu je tako na primer poravnava s strani zavarovalnice mogoča, ko ima povzročitelj sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Pri vaši dilemi o tem ali vam pripada denarna odškodnina in o tem, kdo bo prevzel obveznost za poravnavo odškodnine ter v kakšni višini, je pomembno, da ravnate previdno. Če vas zanima več o odškodnini, poravnavi ali denarnem nadomestilu za nezgodo vprašate za nasvet. 

Se tudi vi sprašujete, kaj pravzaprav pomeni poravnava, odškodnina ali nadomestilo za poškodbo? Ste tudi vi prizadeti zaradi nezgode, pa se bojite zahtevati svojo pravico? Vas je preprosto strah, da je edina pot tožba na sodišču?

Image
Skozi našo spletno stran vas vodijo strokovna navodila in nasveti, s katerimi boste lažje zaščitili svoje pravice v trenutkih, ko to najbolj potrebujete. Ne glede na stopnjo in obliko vaše nezgode nas lahko vedno vprašate za nasvet.
VPRAŠAJTE NAS
Če imate vprašanje, izpolnite in pošljite obrazec, mi pa vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.