21 praktičnih navodil o tem kako ravnati po prometni nesreči

Prometna nesreča se pojavi nepričakovano. Kot taka predstavlja udeležencu ali povzročitelju šok, tako telesni kot tudi psihični. Preberite si “check listo”, izkušenj preko 30 let raziskovanja in spremljanja situacij, ki smo jo v naši odvetniški pisarni pripravili za vas.

Če ste bili udeleženi v prometni nesreči vam svetujemo, da upoštevate sledeča navodila: 

 1. V kolikor je to možno, ustavite vozilo na varnem mestu
 2. Zavarujte kraj nesreče tako, da vsaj 50 metrov od kraja nesreče postavite varnostni trikotnik. S tem opozorite na nesrečo druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč.
 3. Prepričajte se, kako je s poškodovanci. Če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence in vključite druge, ki so na kraju nesreče. Varnost in dobro počutje udeleženih v nesreči je vedno najpomembnejša skrb. Ne glede na poškodbe je pomembno, da ostanete mirni in zbrani.
 4. Presodite stanje poškodovancev (preverite zavest, dihanje, srčni utrip, telesno temperaturo, krvavitve, videz in barvo kože) in obvestite policijo na 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce).
 5. Kaj morate sporočiti na številko 113:
 6. KDO kliče in OD KOD,
 7. KAJ se je zgodilo in KAKO,
 8. KJE se je zgodilo in kako se do tja najhitreje pride,
 9. KOLIKO je poškodovanih in KAKŠNE so poškodbe (lažje, hujše, mrtvi),
 10. KAJ smo že naredili in KAKŠNO POMOČ potrebujemo (vlečna služba, varilni aparat, reševalce).
 11. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda ali lažje telesne poškodbe, morate vozilo takoj odstraniti s ceste, izmenjati osebne podatke ter izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči.
 12. Pridobite osnovne informacije nasprotnega voznika (ime, priimek, naslov, telefon, registrsko številko avtomobila, informacijo o zavarovanju – zavarovalnico).
 13. Bodite previdni pri presojanju krivde za prometno nesrečo. V kolikor na kraju prometne nesreče ni prisotna policija morate biti pozorni na to, da vam nasprotni voznik ne vsili krivde za prometno nesrečo. Večkrat se namreč dogodi, da manj odločni vozniki priznajo krivdo, ker podležejo pritisku nasprotnega voznika, čeprav za nesrečo obstaja sokrivda obeh voznikov ali pa celo niso odgovorni za nesrečo. Določena krivda je osnova za določanje obveznosti in pravic posameznika pri uveljavljanju povračil za škode nastale v prometni nesreči. V kolikor niste prepričani glede vaše krivde v prometni nesreči vprašajte za nasvet.
 14. V kolikor smatrate, da je nasprotni voznik vinjen ali pod vplivom nedovoljenih substanc, obvestite o tem policijo in zahtevajte test alkoholiziranosti.
 15. Zabeležite si kontaktne podatke prič, ki so videle vašo nesrečo ali podatke ostalih udeležencev v prometni nesreči.
 16. Vprašajte policista na kateri policijski postaji bo izdelan policijski zapisnik.
 17. Če imate pri sebi fotoaparat ali mobitel s kamero fotografirajte kraj nezgode iz več položajev, da se kasneje lažje opravi raziskava nesreče.
 18. Fotografirajte vaše vozilo, poškodbe na vozilu, predvsem zaradi evidentiranja moči in pozicije trka. Pomembno je, da fotografirate vozilo, preden ga premaknete iz kraja nesreče. Svetujemo tudi, da fotografirate nasprotnikovo vozilo.
 19. Pomembno je, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč za kakršnokoli poškodbo ne glede na to, kako majhne in nepomembne se morda zdijo na prizorišču nesreče. Posledice poškodb prometnih nesreč se lahko kasneje pojavijo v različnih oblikah in so lahko dolgotrajne. Bodisi v smislu bolečin, omejene gibljivosti, glavobolov, vrtoglavic, mravljinčenja, strahu, nervoze, razdraženosti, nočnih travm, nezbranosti ali zmanjšanih zmožnosti za fizične aktivnosti.
 20. V času zdravljenja skrbno zbirajte in hranite vso zdravstveno dokumentacijo (fotokopije), napotnice, izvide vašega osebnega zdravnika in specialistov, recepte za zdravila, račune za zdravljenje, potrdila o fizioterapiji.
 21. Fotografirajte vaše telesne poškodbe in poškodovane stvari.
 22. Zbirajte in hranite tudi vso ostalo dokumentacijo povezano z vašo nesrečo, kot so potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, potrdila o izgubi vašega dohodka, potrdila o vaših športnih aktvnostih pred nesrečo itd. O tem katera potrdila boste potrebovali lahko vprašate za nasvet.
 23. Poskrbite za to, da škodo na vašem avtomobilu prijavite in ocenite na zavarovalnici.
 24. Seznanite se z vsemi možnostmi uveljavljanja denarnih povračil od zavarovalnice, ki jih imate na voljo, če ste bili v prometni nesreči telesno poškodovani kot voznik, sovoznik, sopotnik ali naklučno udeleženi.
 25. Vaša pravica je, da ste seznanjeni z vsemi postopki, če ste bili poškodovani v prometni nesreči. Pomembno je, da si pravočasno zagotovite strokovno pomoč, če je le mogoče takoj po prometni nesreči, ko to najbolj potrebujete. S tem lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju neprijetnih posledic prometnih nesreč takoj po nesreči, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. V zvezi z vašo prometno nesrečo vedno lahko 
  vprašate za nasvet.

KORISTNO! Shranite si navodila za ravnanje v prometni nesreči v vaše vozilo. Poskrbite, da imate v vozilu vedno komplet Prve pomoči, obrazec za Evropsko poročilo, fotokopijo prometnega dovoljenja, fotokopijo police avtomobilskega zavarovanja in pisalo.