19.12.2022 Dan odvetniške pravne pomoči pro bono.

V kolikor želite brezplačni nasvet s področja odškodnin, nam preko elektronske pošte pošljite vprašanje.  V kolikor si želite ta dan rezervirati termin,  pa nas do 16.12.2022 pokličite na številko 041 543 072.

 

(RESNIČNA ZGODBA) Uveljavljanje odškodnine za motorista

V naši pisarni se je oglasil zelo mlad fant, ki se je kot motorist poškodoval v prometni nesreči. Vložili smo zahtevek za izplačilo odškodnine in dobili poravnalno ponudbo, ki je znašala 16.000,00 evrov.

Fant je bil z zneskom zadovoljen, poznavalci v naši odvetniški pisarni pa ne, zato smo pripravili tožbo in ga o tem obvestili. Po sodbi na prvi stopnji, je dobil še dodatnih 16.000,00 evrov prisojene odškodnine.

Oškodovanec je bil zelo zadovoljen, strokovnjaki v odvetniški pisarni pa še vedno ne. Povedali smo mu, da moramo vložiti še pritožbo, na kar je pristal.

Po pritožbi je poškodovani motorist dobil še znesek 17.000,00 evrov odškodnine. Fant je sijal od sreče.  Preberite si še več situacij v katerih se lahko znajdejo motorist v prometu.

(RESNIČNA ZGODBA) Uveljavljanje odškodnine za oškodovanca v prometni nesreči

V našo odvetniško pisarno je po nasvet prišel sin hudo poškodovane matere – starejše gospe, ki po nesreči ni bila več zmožna skrbeti zase. Za pomoč pri izterjavi odškodnine se je njen sin najprej obrnil na družbo, ki se ukvarja z izterjavo odškodnin in čeprav je poškodovana gospa prejela izplačilo  22.000,00 evrov, gospod z zneskom ni bil zadovoljen.

V naši pisarni smo ponovno napisali in vložili zahtevek za izplačilo odškodnine in zavarovalnica je nemudoma nakazala enak znesek, kot ga je predhodno nakazala družbi. Vseeno se zaradi težkih telesnih poškodb, ki jih je gospa v nesreči utrpela, ni zadovoljila z višino izplačila, zato je z našo pomočjo vložila tožbo. Gospa je po sodbi dobila še enkrat toliko denarja, kolikor ga je bilo predhodno izplačanega družbi in nam. Preberite si še več situacij v katerih se lahko znajdejo udeleženci prometnih nesreč.

Kaj sploh je odškodnina ali poravnava?

Poravnava, odškodnina ali nadomestilo za poškodbo. To so tri besede, ki opredeljujejo enako stvar. Kdaj ste se vi prvič srečalli s tem terminom? Preberite si kratek zapis o tem kaj je odškodnina, da boste bolje razumeli za kaj gre.

Kdaj se pojavi govor o odškodnini ali poravnavi?

Odškodnina je denarno nadomestilo. Izraz je ustvarila zavarovalniška industrija. Prejme jo oškodovanec kot nadomestilo za škodo, ki jo je utrpel v nesreči. Oškodovanec je oseba, ki je utrpela škodo, za katero ni bila kriva. Največkrat odškodnino uvljevljajo oškodovanci v prometnih nesrečah, nezgodah pri delu, poškodbah na javnih površinah in podobno.

Obstaja tudi dnevna odškodnina, ki pa je vezana na uveljavljanje dnevnega denarnega nadomestila npr. ob telesni nezgodi, do katerega je upravičen npr. zavarovanec, ki ima sklenjeno nezgodno zavarovanje za dbnevno odškodnino.

Odškodnina v primerjavi s tožbo.

Prejeti odškodnino za utrpele posledice vaše nezgode ne pomeni, da je vaša edina pot to, da na sodišču vložite tožbo proti povzročitelju vaše nesreče ali proti subjektu, ki je odgovoren za vašo nezgodo. Tožba je običajno zadnja stopnja, ki se je boste poslužili le v primeru, če odgovorni za vašo poškodbo ne bo prevzel odgovornosti za povzročitev vaše nezgode ali pa v primeru, če boste smatrali, da je odškodnina prenizka glede na vaše utrpele posledice.

Pri reševanju odškodninskih primerov imate vedno možnost izvensodne poravnave kot oškodovanec. Izvensodna poravnava je višina denarnega nadomestila ali denarna odškodnina, ki jo je odgovorni pripravljen izplačati oškodovancu. V večini primerov obveznost za izplačilo odškodnine prevzame zavarovalnica. Pogoj za to je, da je ima povzročitelj nezgode sklenjeno zavarovanje za odgovornost. Pri cestnem prometu je to npr. zavarovanje avtomobilske odgovornosti. 

Razmišljate o odškodnini?

Če ste bili poškodovani in so vam zaradi poškodbe ostale fizične, psihične ali finančne posledice verjetno razmišljate o tem kako boste raziskali vaše pravice in ukrepali. Sprašujete se kako boste upravičeni do odškodnine in kdo vam bo poravnal odškodnino.

Možnosti, da pridobite informacije je veliko, vendar poskrbite, da boste dobili prave informacije. Najpomembnejše za vas je, da razumete v kakšnem položaju nastopate kot oškodovanec in kdaj vam pravzaprav pripada odškodnina oziroma denarno nadomestilo.

Pri vaši dilemi o tem ali vam pripada denarna odškodnina in o tem, kdo bo prevzel obveznost za poravavo odškodnine ter v kakšni višini, je pomembno, da ravnate previdno. Če vas zanima več o odškodnini, poravnavi ali denarnem nadomestilu za nezgodo vprašate za nasvet.

Zmanjšajte posledice prometne nesreče

Prometna nesreča je za vsakega udeleženca šok. Pogosto ljudje, ki doživijo prometno nezgodo, nanjo niso pripravljeni, ne vedo kaj storiti in na koga naj se obrnejo, ko se jim nepričakovano pripeti. Rešijo vas lahko že kratka navodila, ki jih imate shranjene poleg prometnega dovoljenja ali servisne knjižice.

Preberite in shranite 20 enostavnih navodil za ravnanje v prometni nesreči, ki jih izpostavlja strokovnjakinja za pomoč pri nezgodah, odvetnica Danica Ferlin Samsa. Tako boste znali zmanjšati posledice prometne nesreče, če se vam pripeti pri vožnji na delo, na dopustu ali kjerkoli na vaši poti.

KAKO SMOTRNO RAVNATI OB PROMETNI NESREČI IN PO NJEJ

Varnost in počutje udeležencev prometne nesreče je vedno najpomembnejša skrb v prometni nesreči in po njej. Zato upoštevajte učinkovite ukrepe, s katerimi lahko takoj zaščitite sebe in ostale udeležence prometne nesreče ter tako zmanjšate posledice prometne nesreče.

Važna je priprave, še pred nesrečo. Spisek hitrih ukrepov vas lahko reši neprijetnih posledic. Znali boste zavarovati kraj nesreče, hitro poskrbeti za vaše telesne poškodbe ali poškodbe drugih udeležencev, imeli boste nadzor nad prometno nesrečo, vedeli boste, kako ravnati s pričami, katere podatke zabeležiti, kako ravnati s policijo, na kaj biti pozorni pri vaši telesni poškodbi ter kako reševati poškodbe na vašem vozilu. 

Oglejte si 20 navodil za ravnanje v prometni nesreči in po njej

Priporočamo, da navodila za ravnanje v prometni nesreči in po njej, natisnete in shranite v vaš avto. Tako boste vedno vedeli, kako ravnati v primeru prometne nezgode. Ne pozabite: Odvetnik vam lahko v dani situaciji še dodatno pomaga.

21 praktičnih navodil o tem kako ravnati po prometni nesreči

Prometna nesreča se pojavi nepričakovano. Kot taka predstavlja udeležencu ali povzročitelju šok, tako telesni kot tudi psihični. Preberite si “check listo”, izkušenj preko 30 let raziskovanja in spremljanja situacij, ki smo jo v naši odvetniški pisarni pripravili za vas.

Če ste bili udeleženi v prometni nesreči vam svetujemo, da upoštevate sledeča navodila: 

 1. V kolikor je to možno, ustavite vozilo na varnem mestu
 2. Zavarujte kraj nesreče tako, da vsaj 50 metrov od kraja nesreče postavite varnostni trikotnik. S tem opozorite na nesrečo druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč.
 3. Prepričajte se, kako je s poškodovanci. Če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence in vključite druge, ki so na kraju nesreče. Varnost in dobro počutje udeleženih v nesreči je vedno najpomembnejša skrb. Ne glede na poškodbe je pomembno, da ostanete mirni in zbrani.
 4. Presodite stanje poškodovancev (preverite zavest, dihanje, srčni utrip, telesno temperaturo, krvavitve, videz in barvo kože) in obvestite policijo na 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce).
 5. Kaj morate sporočiti na številko 113:
 6. KDO kliče in OD KOD,
 7. KAJ se je zgodilo in KAKO,
 8. KJE se je zgodilo in kako se do tja najhitreje pride,
 9. KOLIKO je poškodovanih in KAKŠNE so poškodbe (lažje, hujše, mrtvi),
 10. KAJ smo že naredili in KAKŠNO POMOČ potrebujemo (vlečna služba, varilni aparat, reševalce).
 11. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda ali lažje telesne poškodbe, morate vozilo takoj odstraniti s ceste, izmenjati osebne podatke ter izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči.
 12. Pridobite osnovne informacije nasprotnega voznika (ime, priimek, naslov, telefon, registrsko številko avtomobila, informacijo o zavarovanju – zavarovalnico).
 13. Bodite previdni pri presojanju krivde za prometno nesrečo. V kolikor na kraju prometne nesreče ni prisotna policija morate biti pozorni na to, da vam nasprotni voznik ne vsili krivde za prometno nesrečo. Večkrat se namreč dogodi, da manj odločni vozniki priznajo krivdo, ker podležejo pritisku nasprotnega voznika, čeprav za nesrečo obstaja sokrivda obeh voznikov ali pa celo niso odgovorni za nesrečo. Določena krivda je osnova za določanje obveznosti in pravic posameznika pri uveljavljanju povračil za škode nastale v prometni nesreči. V kolikor niste prepričani glede vaše krivde v prometni nesreči vprašajte za nasvet.
 14. V kolikor smatrate, da je nasprotni voznik vinjen ali pod vplivom nedovoljenih substanc, obvestite o tem policijo in zahtevajte test alkoholiziranosti.
 15. Zabeležite si kontaktne podatke prič, ki so videle vašo nesrečo ali podatke ostalih udeležencev v prometni nesreči.
 16. Vprašajte policista na kateri policijski postaji bo izdelan policijski zapisnik.
 17. Če imate pri sebi fotoaparat ali mobitel s kamero fotografirajte kraj nezgode iz več položajev, da se kasneje lažje opravi raziskava nesreče.
 18. Fotografirajte vaše vozilo, poškodbe na vozilu, predvsem zaradi evidentiranja moči in pozicije trka. Pomembno je, da fotografirate vozilo, preden ga premaknete iz kraja nesreče. Svetujemo tudi, da fotografirate nasprotnikovo vozilo.
 19. Pomembno je, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč za kakršnokoli poškodbo ne glede na to, kako majhne in nepomembne se morda zdijo na prizorišču nesreče. Posledice poškodb prometnih nesreč se lahko kasneje pojavijo v različnih oblikah in so lahko dolgotrajne. Bodisi v smislu bolečin, omejene gibljivosti, glavobolov, vrtoglavic, mravljinčenja, strahu, nervoze, razdraženosti, nočnih travm, nezbranosti ali zmanjšanih zmožnosti za fizične aktivnosti.
 20. V času zdravljenja skrbno zbirajte in hranite vso zdravstveno dokumentacijo (fotokopije), napotnice, izvide vašega osebnega zdravnika in specialistov, recepte za zdravila, račune za zdravljenje, potrdila o fizioterapiji.
 21. Fotografirajte vaše telesne poškodbe in poškodovane stvari.
 22. Zbirajte in hranite tudi vso ostalo dokumentacijo povezano z vašo nesrečo, kot so potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, potrdila o izgubi vašega dohodka, potrdila o vaših športnih aktvnostih pred nesrečo itd. O tem katera potrdila boste potrebovali lahko vprašate za nasvet.
 23. Poskrbite za to, da škodo na vašem avtomobilu prijavite in ocenite na zavarovalnici.
 24. Seznanite se z vsemi možnostmi uveljavljanja denarnih povračil od zavarovalnice, ki jih imate na voljo, če ste bili v prometni nesreči telesno poškodovani kot voznik, sovoznik, sopotnik ali naklučno udeleženi.
 25. Vaša pravica je, da ste seznanjeni z vsemi postopki, če ste bili poškodovani v prometni nesreči. Pomembno je, da si pravočasno zagotovite strokovno pomoč, če je le mogoče takoj po prometni nesreči, ko to najbolj potrebujete. S tem lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju neprijetnih posledic prometnih nesreč takoj po nesreči, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. V zvezi z vašo prometno nesrečo vedno lahko 
  vprašate za nasvet.

KORISTNO! Shranite si navodila za ravnanje v prometni nesreči v vaše vozilo. Poskrbite, da imate v vozilu vedno komplet Prve pomoči, obrazec za Evropsko poročilo, fotokopijo prometnega dovoljenja, fotokopijo police avtomobilskega zavarovanja in pisalo. 


Telesna poškodba v nezgodi


Nezgoda nikoli ne počiva. Nenadni in nepredvideni dogodki vam lahko povzročijo telesne poškodbe vse od zvina, odrgnin, ran in podobnih lažjih poškodb, ki se s časom odpravijo, do težkih telesnih poškodb, ki vam za vedno lahko zaznamujejo življenje.


Nezgoda je nenaden, nepredviden in od poškodovančeve volje neodvisen dogodek, ki deluje na poškodovančevo telo. Pri odločitvah, ki vplivajo na vaše fizično, psihično in finančno okrevanje po nesreči je izredno pomembno, da ravnate pravilno. Če ste bili poškodovani v prometni nesreči in potrebujete pomoč, vedno lahko vprašate za nasvet.

Utrpeli ste telesno poškodbo zaradi nezgode, če ste bili udeleženi v situaciji, ji jih predstavljajo naslednji dogodki:

 • utrpeli ste udarec s predmetom ali ob predmet,
 • povozili so vas ali je v vas trčilo vozilo,
 • doživeli ste stisk ali ukleščenje,
 • udaril vas je električni tok ali strela,
 • ste padli ali zdrsnili,
 • ranilo vas je orodjem ali orožje,
 • z nevarnim predmetom ste doživeli vreznino,
 • ranila vas je eksplozivna snov,
 • utrpeli ste vbod s predmetom,
 • ugriznila ali udarila vas je žival,
 • zastrupili ste se s hrano,
 • zastrupili ste se zaradi vdihavanja plina,
 • doživeli ste okužbo rane,
 • utrpeli ste opeklino z ognjem, elektriko ali drugo nevarno snovjo,
 • udeleženi ste bili v dogodku, ki bi lahko terjal zadavitev ali utopitev,
 • dušilo vas je, ker ste bili zasuti z zemljo, peskom ali snegom
 • doživeli ste prekomerni telesni napor ali naglo telesno kretnjo.

Za več informacij v zvezi z vašo nezgodno situacijo lahko vprašate za nasvet.

Kako ravnati po poškodbi v nezgodi

Varnost in počutje poškodovanca je vedno najpomembnejša skrb po poškodbi v nezgodi. Z zbranim, hitrim in učinkovitim ukrepanjem
lahko takoj zaščitite sebe in ostale poškodovance. Po nezgodi in kasneje tekom zdravljenja ustrezno dokumentirajte vaše telesne poškodbe, potek zdravljenja in nastale posledice po zdravljenju.

Ali so ustrezno ravnali z vami po vaši telesni poškodbi zaradi nezgode preverite tukaj.

Zagotovite vašemu otroku primerno zdravljenje

Posebno pozornost namenite vašemu otroku, če je bil poškodovan v nezgodi. Za otroka je poškodba v nezgodi popolnoma nov in nepričakovan dogodek. Pri otrocih je težje odkrivati psihične travme nesreč, pogosto podoživljajo strah v sanjah in pri vožnji z avtomobilom. Pozorni bodite na vedenje otroka, nepričakovane izbruhe jeze in menjavanje razpoloženja. V takšnih trenutkih je za vašega otroka pomembno kako ravnate, saj so posledice prometnih nesreč zanj lahko dolgotrajne.

Na kaj morate biti pozorni med zdravljenjem in po končanem zdravljenju vašega otroka se posvetujte takoj po nezgodi.

Zavarovanje v času nezgode

Po tem ko pride do telesne poškodbe je žal prepozno, da bi sklenili zavarovanje za to nezgodo. Če ste nezgodno zavarovani, ste v prvi meri ustrezno poskrbeli zase. Dalje je pomembno, da ste seznanjeni s tem katere rizike imate zavarovane po vaši polici nezgodnega zavarovanja in
do kakšne zavarovalnine ste upravičeni.

Če je bil za vašo poškodbo v nezgodi odgovoren nekdo drug, je za vas pomembno, da imate pregled nad postopkom, ravnanjem in vašimi pravicami, ki jih imate kot poškodovanec. Več

Če ste bili poškodovani v nezgodi, ne računajte na vašo zavarovalnico, da vam bo pomagala pri zaščiti vaših interesov in iskanju najboljših možnosti za izplačilo denarnega povračila. Pomagal vam bo le vaš odvetnik.

Zaščitite svoje pravice: Pomagali vam bodo strokovnjaki

Vaša pravica je, da ste seznanjeni z vsemi postopki in da si pravočasno zagotovite strokovno pomoč, v trenutkih ko to najbolj potrebujete. S tem lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju neprijetnih posledic nezgode takoj po poškodbi, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. V zvezi z vašo telesno poškodbo zaradi nezgode vedno lahko vprašate za nasvet.

Zavarovanje v času vaše telesne poškodbe zaradi nezgode


Se je tudi vam zgodilo, da ste se posledic vaših telesnih poškodb začeli zavedati šele po tem, ko ste bili fizično nezmožni za opravljanje vaših vsakodnevnih življenjskih aktivnosti? Takšnih, ki ste jih pred poškodbo z veseljem in neovirano opravljali.


Vaša zavarovalnina v primeru telesne poškodbe zaradi nezgode

Verjetno ste se tudi vi vprašali ali ste bili v času nezgode zavarovani, takoj po tem, ko ste se soočili z neprijetnimi težavami zdravljenja, telesnimi bolečinami, omejeno zmožnostjo za opravljanje vaših vsakodnevnih življenjskih opravil, nezmožnostjo za delo, strahom, neprijetnim občutkom, dolgotrajnimi specialističnimi zdravljenji, nepredvidenimi stroški vaših prevozov na zdravljenja, izgubo na vašem dohodku in ostalimi fizičnimi, psihičnimi in finančnimi posledicami.

Če ste bili telesno poškodovani v nezgodi in ste nezgodno zavarovani, ste od zavarovalnice upravičeni zahtevati zavarovalnino. Zavarovalnica vam je dolžna izplačati zavarovalnino po veljavnih splošnih pogojih zavarovalnice, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

 • da ste bili poškodovani v nezgodi (Vprašajte za nasvet kateri dogodek se smatra za nezgodo),
 • in ste bili nezgodno zavarovani v trenutku nezgode.

Pri nezgodi imate možnost biti zavarovani za primer :

 • trajne invalidnosti,
 • nezgodne smrti,
 • prehodne nesposobnosti za delo (dnevna odškodnina),
 • nastanitve in zdravljenja v bolnišnici (bolnišnični dan),
 • nastanitve in zdravljenja v zdravilišču (zdraviliški dan),
 • nastanka stroškov zdravljenja.

Na tem mestu je potrebno omeniti, da so zavarovalnice organizacije, ki so usmerjene k ustvarjanju dobička. Zato vam vaša zavarovalnica v vašem škodnem primeru ne bo pomagala pri zaščiti vaših interesov in iskanju najboljših možnosti za izplačilo zavarovalnine. Pomagal vam bo le vaš odvetnik.

Ali je tudi do vaše poškodbe prišlo zaradi nezgode? Za pomoč pri presoji možnosti izplačila zavarovalnine za navedene zavarovalne primere vprašajte za nasvet.

Telesno ste bili poškodovani zaradi neodgovornega ravnanja tretje osebe

Predstavljajte si, da ste na obisku pri znancu in mu pomagate pri popravilu strehe, ko vam nenadoma zdrsne lestev, tako da z višine padete na tla in se poškodujete. Ali pa, da ste padli po drsečih ali slabo očiščenih stopnicah stanovanjske hiše. Morda pa vas poškodujejo težka drsna vrata pri vstopu v trgovino, zaradi mehanske napake ali vas nič hudega sluteč poškoduje delovni stroj, zaradi neprevidnega ravnanja delavcev ob hoji pri gradbišču.

Nevarnosti za nezgodo, zaradi neodgovornega ravnanja tretje osebe smo neprestano izpostavljeni. Če ste bili telesno poškodovani v nezgodi, ki
vam jo je s svojim ravnanjem povzročila tretja oseba pomeni, da nastopate v nezgodnem dogodku kot oškodovanec.

Kot oškodovanec ste upravičeni zahtevati povrnitev škode od povzročitelja za škodo zaradi:

 • posledic telesnih poškodb, ki ste jih imeli med zdravljenjem,
 • neugodnosti, ki ste jih doživeli med zdravljenjem,
 • vaših duševnih posledic med zdravljenjem in po njem,
 • duševnih bolečin ob smrti bližnjega v prometni nesreči ali težki invalidnosti,
 • zmanjšanja vaših splošnih življenjskih sposobnosti po zdravljenju,
 • doživetega strahu v nesreči in pri zdravljenju,
 • skaženosti na vašem telesu, ki je nastala v prometni nesreči,
 • stroškov vašega zdravljenja,
 • stroškov izvedeniških mnenj cenilcev,
 • stroškov vaših prevozov na zdravljenje,
 • nakupa zdravil za vaše poškodbe,
 • škode na vašem vozilu,
 • izgube na vašem dohodku v času zdravljenja,
 • poškodovanja vaših osebnih stvari v prometni nesreči.

V kolikor niste prepričani ali so v vašem primeru izpolnjeni vsi pogoji za nastanek odškodninske obveznosti povzročitelja škode vprašajte za nasvet.

Verjetno ste tudi vi eden izmed tistih, ki vas skrbi, da boste s svojo zahtevo po povrnitvi vaše škode povzročitelja spravili ob neugoden finančni položaj. Običajno posameznik zavaruje svojo odgovornost za nevarnosti, ki izhajajo iz vsakodnevnega življenja, na tak način, da za svoje premoženje sklene zavarovanje splošne odgovornosti. Še več, večina podjetij mora na podlagi dejavnosti po zakonu ustrezno zavarovati splošno odgovornost, za povzročeno škodo. Obveznost za povrnitev vaše škode bo tako prevzela zavarovalnica.

Vendar ne računajte na to, da vam bo zavarovalnica v vašem škodnem primeru pomagala pri zaščiti vaših interesov in iskanju najboljših možnosti za izplačilo denarnega povračila. Pomagal vam bo le vaš odvetnik.

Pri vaši presoji o tem, do katerega povračila škode in posledic ste upravičeni v primeru vaše telesne poškodbe v nezgodi vprašajte za nasvet.

Nezgoda s tovornim vozilom


Kot poklicni voznik tovornega vozila ste v vašem poklicnem času zagotovo doživeli že marsikatero neprijetnost in naleteli na številne ovire pri vašem poklicu


Poškodovan v prometni nesreči kot voznik tovornjaka

Če ste bili v prometni nesreči poškodovani, je vaša prva skrb gotovo stanje vašega vozila in tovora. Še posebej, če ste na poti v tujini. Vse več je tudi primerov poškodb pri vzdrževanju in upravljanju priklopnega vozila.

Kljub zamudnim postopkom z urejanjem dokumentacije je pomembno, da po prometni nesreči ravnate pravilno. Vsaka prometna nesreča s tovornim vozilom lahko namreč pusti neprijetne posledice pri opravljanju vaše poklicne dolžnosti v prihodnosti, predvsem v smislu psihičnih motenj in koncentracije, kot tudi v funkcionalnem smislu.

Če ste bili poškodovani kot poklicni voznik tovornjaka v prometni nesreči vprašajte za nasvet.

Pešec, kolesar, z rolko ali skirojem udeležen v nesreči


Predstavljajte si, da vas nič hudega sluteč zbije avtomobil ali avtobus pri tem, ko želite kot pešec ali voznik skiroja prečkati cesto. Ali pa ste za sproščen sprehod ali vožnjo s kolesom izbrali neprometno cesto in vas je zaradi neprilagojene hitrosti zbil nepreviden voznik.


Kot pešec, kolesar, voznik skiroja ali udeleženec na rolki, ste v trenutku nesreče v izpostavljeni bistveno večjemu šoku kot povzročitelj nesreče, zato je pomembno da ostanete zbrani.

Zaščitite svoje pravice, če ste bili poškodovani v prometni nesreči kot pešec, kolesar, udeleženec z rolko ali skirojem. Če imate občutek, da povzročitelj nesreče želi na vas prevaliti krivdo za nesrečo, vprašajte za nasvet.

Strah, ki ste ga kot pešec, kolesar ali rolkar doživeli v prometni nesreči

Če ste bili v prometni nesreči poškodovani kot pešec, kolesar, voznik skiroja ali rolkar ste prav gotovo doživeli intenziven strah tik pred trkom. Kasneje tekom zdravljenja se strah pred neprijetnimi posledicami zdravljenja stopnjuje pri vsakem zdravstvenem pregledu, pri rentgenskih preiskavah, pri hoji, pri vožnji z avtomobilom in podobnih opravilih. Zdravljenje po nesreči pešca običajno traja več mesecev s številnimi fizioterapijami in intenzivnim zdraviliškim zdravljenjem. 

Zagotovite si, da za izterjavo morebitne odškodnine ali zavarovalnine poskrbijo strokovnjaki. 

Ali so udeleženci prometne nesreče z vami ravnali pravilno lahko preverite tukaj.