Kaj sploh je odškodnina ali poravnava?

Poravnava, odškodnina ali nadomestilo za poškodbo. To so tri besede, ki opredeljujejo enako stvar. Kdaj ste se vi prvič srečalli s tem terminom? Preberite si kratek zapis o tem kaj je odškodnina, da boste bolje razumeli za kaj gre.

Kdaj se pojavi govor o odškodnini ali poravnavi?

Odškodnina je denarno nadomestilo. Izraz je ustvarila zavarovalniška industrija. Prejme jo oškodovanec kot nadomestilo za škodo, ki jo je utrpel v nesreči. Oškodovanec je oseba, ki je utrpela škodo, za katero ni bila kriva. Največkrat odškodnino uvljevljajo oškodovanci v prometnih nesrečah, nezgodah pri delu, poškodbah na javnih površinah in podobno.

Obstaja tudi dnevna odškodnina, ki pa je vezana na uveljavljanje dnevnega denarnega nadomestila npr. ob telesni nezgodi, do katerega je upravičen npr. zavarovanec, ki ima sklenjeno nezgodno zavarovanje za dbnevno odškodnino.

Odškodnina v primerjavi s tožbo.

Prejeti odškodnino za utrpele posledice vaše nezgode ne pomeni, da je vaša edina pot to, da na sodišču vložite tožbo proti povzročitelju vaše nesreče ali proti subjektu, ki je odgovoren za vašo nezgodo. Tožba je običajno zadnja stopnja, ki se je boste poslužili le v primeru, če odgovorni za vašo poškodbo ne bo prevzel odgovornosti za povzročitev vaše nezgode ali pa v primeru, če boste smatrali, da je odškodnina prenizka glede na vaše utrpele posledice.

Pri reševanju odškodninskih primerov imate vedno možnost izvensodne poravnave kot oškodovanec. Izvensodna poravnava je višina denarnega nadomestila ali denarna odškodnina, ki jo je odgovorni pripravljen izplačati oškodovancu. V večini primerov obveznost za izplačilo odškodnine prevzame zavarovalnica. Pogoj za to je, da je ima povzročitelj nezgode sklenjeno zavarovanje za odgovornost. Pri cestnem prometu je to npr. zavarovanje avtomobilske odgovornosti. 

Razmišljate o odškodnini?

Če ste bili poškodovani in so vam zaradi poškodbe ostale fizične, psihične ali finančne posledice verjetno razmišljate o tem kako boste raziskali vaše pravice in ukrepali. Sprašujete se kako boste upravičeni do odškodnine in kdo vam bo poravnal odškodnino.

Možnosti, da pridobite informacije je veliko, vendar poskrbite, da boste dobili prave informacije. Najpomembnejše za vas je, da razumete v kakšnem položaju nastopate kot oškodovanec in kdaj vam pravzaprav pripada odškodnina oziroma denarno nadomestilo.

Pri vaši dilemi o tem ali vam pripada denarna odškodnina in o tem, kdo bo prevzel obveznost za poravavo odškodnine ter v kakšni višini, je pomembno, da ravnate previdno. Če vas zanima več o odškodnini, poravnavi ali denarnem nadomestilu za nezgodo vprašate za nasvet.