Odvetnica Danica Ferlin Samsa - Z vami, ko to najbolj potrebujete.
Zaščitite svoje pravice, če ste bili poškodovani v fizičnem napadu.
vprašaj   
VPRAŠAJTE NAS Če imate vprašanje, izpolnite in pošljite obrazec, mi pa vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

DomovPravna področja › Poravnava

Poravnava in odškodnina

Se tudi vi sprašujete kaj pravzaprav pomeni poravnava, odškodnina ali nadomestilo za poškodbo? Ste tudi vi prizadeti zaradi nezgode, pa se bojite zahtevati svojo pravico? Vas je preprosto strah, da je edina pot tožba na sodišču?
Če ste bili poškodovani in so vam zaradi poškodbe ostale fizične, psihične ali finančne posledice verjetno razmišljate o tem kako boste raziskali vaše pravice in ukrepali. Sprašujete se, kako boste upravičeni do odškodnine in kdo vam bo poravnal odškodnino.

Možnosti, da pridobite informacije je veliko, vendar poskrbite, da boste dobili prave informacije. Najpomembnejše za vas je, da razumete v kakšnem položaju nastopate kot oškodovanec in kdaj vam pravzaprav pripada odškodnina oziroma denarno nadomestilo.

Prejeti odškodnino za utrpele posledice vaše nezgode ne pomeni neizogibno tega, da na sodišču vložite tožbo proti povzročitelju vaše nesreče ali proti subjektu, ki je odgovoren za vašo nezgodo. Tožba je običajno zadnja stopnja, ki se jo boste poslužili le v primeru, če odgovorni za vašo poškodbo ne bo prevzel odgovornosti za povzročitev vaše nezgode ali v primeru, da boste ocenili, da je vaša odškodnina prenizka glede na utrpele posledice.

Poravnavo lahko pri reševanju odškodninskih primerov uredite tudi izvensodno. Izvensodna poravnava je višina denarnega nadomestila ali denarna odškodnina, ki jo je odgovorni pripravljen izplačati oškodovancu. V večini primerov obveznost za izplačilo odškodnine prevzame zavarovalnica. Takšna poravnava je sicer pogojena s tem, da ima povzročitelj nezgode sklenjeno zavarovanje za odgovornost. Pri cestnem prometu je tako na primer poravnava s strani zavarovalnice mogoča, ko imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Pri vaši dilemi o tem ali vam pripada denarna odškodnina in o tem, kdo bo prevzel obveznost za poravavo odškodnine ter v kakšni višini, je pomembno, da ravnate previdno. Če vas zanima več o odškodnini, poravnavi ali denarnem nadomestilu za nezgodo vprašate za nasvet.

Zaščitite svoje pravice: Pomagali vam bodo strokovnjaki

Vaša pravica je, da ste seznanjeni z vsemi postopki in pravicami, ki jih imate kot žrtev napada, v trenutkih ko to najbolj potrebujete. S tem lahko bistveno pripomorete k zmanjšanju neprijetnih posledic takoj po poškodbi, med zdravljenjem in po končanem zdravljenju. Kako se lahko zaščitite in kakšne pravice imate kot žrtev napada vprašate za nasvet.